• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Blog Duurzaamheid Voedsel

Chocolade met een bittere nasmaak

Lianne de Bie · 13 februari 2020 · 0 Reactie(s)

Chocolatemakers

De Amsterdamse haven is de grootste (!) haven ter wereld voor de import van cacao. Dat er wat mis is met deze keten weten de meeste mensen inmiddels wel. En zo niet? Check de aflevering Bitter Chocolate van Rotten op Netflix. Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network, gaat voor de SFYN Academie met 25 voedselveranderaars (in spé) stad en land af op zoek naar de verhalen achter ons voedselsysteem en komt terecht bij sociale onderneming Chocolatemakers.

Over Lianne de Bie

Slow Food Youth Network SFYNLianne is directeur van Slow Food Youth Network (SFYN). Ze gelooft dat de wereld er een stuk beter uit zou zijn als we meer respect hebben voor voedsel. Vanuit die overtuiging sloot ze zich in 2018 aan bij SFYN Utrecht en inmiddels is ze directeur van deze beweging. Een beweging met veel verschillen maar waar iedereen zich verantwoordelijk voelt voor een beter voedselsysteem. Waar jongeren zich eigenaar voelen van de verandering die zij mogelijk kunnen maken. Als directeur focust ze zich op het creëren van dit eigenaarschap in de de voedselketen.

Certificering helpt

Is er wat veranderd na de invoer en promotie van cacao certificering, zoals UTZ en Fair Trade? Antonie Fountain, directeur van het Voice Network, vertelt ons dat certificering helpt. Het helpt bij het organiseren van boeren, transparanter maken van de keten en het verbeteren van de infrastructuur. Maar het helpt níet tegen de echte problemen, zoals kinderarbeid, armoede en ontbossing. Afspraken met de gigantische chocoladebedrijven (denk bijvoorbeeld aan Nestlé of de minder bekende Mondelēz) veranderen niks want voor de wet zijn ze niet strafbaar als ze niks veranderen. Iets wat Rodney Nikkels, mede-oprichter van de Chocolatemakers, ‘meestribbelen’ noemt. De cacaoketen vraagt om wetgeving die vastlegt dat de sterkste schouders ook daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen.

Chocolatemakers
De SFYN Academie krijgt een rondleiding door de fabriek van Chocolatemakers

Eerlijke prijs voor betere cacao

Hoe het wel kan zagen we bij de Chocolatemakers. Ze hebben sinds dit jaar een heuse klimaatneutrale chocoladefabriek in Amsterdam en wij kregen een rondleiding. Rodney Nikkels en Enver Loke proberen al een paar jaar het goede voorbeeld te geven door cacaobonen direct van boeren af te nemen. Dat resulteert in top chocolade want, zo vertelt Rodney, de grootste smaakbepaler voor goede chocolade is het fermentatieproces . Dat doen de boeren zelf. Krijgen zij een degelijke prijs voor hun bonen dan kunnen ze ook zorg dragen voor een goed fermentatieproces. En dat proef je!

Dit is een bewerkte versie van het artikel wat eerder verscheen op de website van Slow Food Youth Network. Foto’s (c) Charlotte van den Arend/SFYN.

Verder lezen:

Achter de schermen bij… Chocolatemakers

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Sluit jouw gemeente aan bij The Impact Days

Redactie · 3 juli 2019 · 0 Reactie(s)

Sander Willemsen – De komende tien jaar wordt een proces van ontdekken, onderzoeken en doen

Eefje van den Akker · 12 februari 2018 · 0 Reactie(s)

Hanneke Kastelijns: ‘Door te schrijven voel ik me een vollediger mens’

Eefje van den Akker · 7 februari 2019 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver