• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Home
  • Sociaal ondernemers
  • Over so/creatie
  • Contact
Social Start-up

Leren voor de Toekomst – Huiswerkbegeleiding voor iedereen

Merel Berkelmans · 14 februari 2020 · 0 Reactie(s)

Darine el-Houfi

Darine el-Houfi (22) is een man van grote dromen. Als derdejaars student bedrijfskunde aan de VU Amsterdam staat hij aan het hoofd van een groeiende sociale onderneming in huiswerkbegeleiding: Leren voor de Toekomst. Als 19-jarige startte hij met een-op-een huiswerkbegeleiding in de regio Zeist. Inmiddels geeft hij, bijna 3 jaar later, leiding aan zeventig vrijwilligers in verschillende steden die wekelijks honderden kinderen begeleiden. De droom: ieder kind kan zich ontwikkelen ongeacht het inkomen van de ouders. En dat vraagt om gedurfde stappen: “Ik wil de grootste huiswerkbegeleider van Nederland worden”. 

Een persoonlijke missie

De kiem van zijn droom ontstond al op de middelbare school. Darine wilde zelf graag huiswerkbegeleiding – net als al zijn klasgenoten – maar stuitte op een dichte deur. “Mijn ouders konden het zich niet veroorloven om honderden euro’s per maand uit te geven aan begeleiding voor hun kinderen. Ik kon daardoor niet verder. Zo kwam ik er als 15-jarige achter dat er eigenlijk geen gelijke kansen in het onderwijs zijn”. Daarom biedt Darine huiswerkbegeleiding aan voor een fractie van de gangbare tarieven, en als dat bedrag te hoog is voor een gezin, werken ze samen met gemeenten om het goedkoper aan te bieden.

Meer dan rekenen en lezen

Voor Darine reikt huiswerkbegeleiding verder dan het helpen met sommen en woordjes. “Ik wil als een grote broer zijn. Daarom praten we ook met de kinderen over de keuzes die ze maken. En als het nodig is, gaan we als begeleiders mee naar open dagen. Ook proberen we ouders te ondersteunen door mee te gaan naar schoolafspraken, als ze daar behoefte aan hebben. We vertellen ze hoe het Nederlandse onderwijssysteem in elkaar steekt. Zo kunnen ouders hun kinderen beter ondersteunen in hun ontwikkeling.”

Naast het helpen van de kinderen en hun ouders merkten Darine en zijn team dat ze ook de begeleiders – veelal studenten net als zij – verder konden helpen. Met bedrijven zoekt Darine naar samenwerkingen zodat zijn begeleiders trainingen kunnen volgen en stages kunnen vinden. Alles om die kansen zo gelijk mogelijk te maken: “Ik wil impact maken. Impact zie ik als het aansteken van een vuurtje bij anderen, zodat ze hun leven gaan beteren. Ik geloof niet in slim of dom. Alles heeft te maken met mindset. Als we mensen op jonge leeftijd kunnen leren wat motivatie en discipline inhoudt, dan krijgen we een veel mooiere maatschappij.”

“Impact zie ik als het aansteken van een vuurtje bij anderen, zodat ze hun leven gaan beteren.”

Het is zijn grote droom om de grootste huiswerkbegeleider van Nederland worden. Zo ver is het echter nog niet: “Ik merk dat we vooral mensen met een niet-westerse achtergrond trekken, terwijl er ook genoeg mensen van Nederlandse afkomst zijn die reguliere huiswerkbegeleiding niet kunnen betalen. En ik wil er voor iedereen zijn. Ik wil dat een Sanne en een Rogier ook gewoon komen.”

Ondernemen is falen, en weer opstaan

Zijn eigen pad als sociaal ondernemer zet Darine in om kinderen en begeleiders te inspireren. “Ze vragen me wat het is, en hoe je ondernemer kunt worden. Dan vraag ik: wat wil je dan? “Veel geld verdienen”, zeggen ze. En dan probeer ik hun mind te switchen. Geld is leuk, maar niet alles. Ik hoop dat ze zichzelf een concreet doel stellen. En dat ze durven falen. Falen moet je grootste vriend zijn in het leven.”

Zijn advies luidt dan ook: gewoon springen. “Dat heb ik ook gedaan en dat ging niet altijd goed. Dat ik nu hier sta is gelukt door discipline, doorzettingsvermogen en weten wat je wil. Luister vooral niet teveel naar mensen die niet overtuigd zijn van dat je het kan.”

“Falen moet je grootste vriend zijn in het leven.”

De grootste worden vergt naast inzet ook aanpassingsvermogen, merkt de ambitieuze sociaal ondernemer op. “Ik denk dat ik goed ben in het schakelen. Iedere keer verschillende petten opzetten. Ik zie het als goed zijn in meedoen. En ook dat wil ik mensen meegeven. De Darine van vandaag hoeft niet de Darine van morgen te zijn.”

Af en toe een duwtje in de goede richting kan daarbij van cruciaal belang zijn. Dat weet de 22-jarige oprichter van Leren voor de Toekomst maar al te goed. “Mijn juffrouw in groep 8 heeft me aangemoedigd om door te zetten. Zij schreef in mijn eindrapport: ‘Misschien kan ik later zeggen dat ik de minister-president van Nederland les heb gegeven.’ En die raakt mij nog steeds.”

 

Verder lezen:

De kunst van het stadmaken: ‘Je leefomgeving mooier, leefbaarder en gelukkiger maken’

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Meer interviews

Nieuwsbrief ontvangen?
Otto Reuchlin – Succesvol zijn door diversiteit

Eline Arisse · 25 november 2016 · 0 Reactie(s)

Joost Kroes – Starten vanuit gedeelde urgentie

Rutger van Weeren · 14 mei 2018 · 0 Reactie(s)

Mark Kulsdom – De voedselmarkt veranderen met een zeewierburger

Tom Tieman · 23 oktober 2017 · 0 Reactie(s)

Lees Interacties

Reacties

(CC BY-NC 4.0) 2020 so/creatie · Website met liefde door Kyver