Meer dan tweeduizend jongeren afkomstig uit 190 landen kwamen afgelopen week bijeen op de One Young World conferentie in Londen. Op deze jaarlijkse conferentie staan de Sustainable Development Goals centraal. Jongeren bespreken wat ze kunnen doen in de strijd tegen onder meer armoede en klimaatverandering en inspireren elkaar tot actie. De jonge leiders van morgen worden begeleid door invloedrijke politici, CEO’s en humanitaire leiders.
Koorts in zicht voor planeet Aarde
Op de eerste dag van de top staat de klimaatcrisis centraal. Voormalig Directeur-Generaal van de Verenigde Naties Michael Møller vraagt het publiek wie er jonger is dan 34 jaar. Vrijwel iedereen steekt zijn hand op. “Wie nu zijn hand opsteekt, heeft in zijn of haar leven tot nu toe nog geen enkele maand meegemaakt wanneer de temperatuur onder de gemiddelde temperatuur was.” Je lichaam kan circa 1 graad Celsius fluctueren in lichaamstemperatuur. Wanneer dit hoger wordt, krijg je koorts. Onze planeet werkt precies hetzelfde waarschuwt Michael Møller. “Fluctuatie in 1 graad Celsius kan de aarde aan, maar op dit moment zitten we al op een stijging van 1.1 graad Celsius. Met andere woorden, de planeet stevent nu af op flinke koorts.” Deze temperatuurstijging heeft grote gevolgen voor het klimaat op onze planeet.
Klimaatverandering heeft direct impact op de mensenrechten
Extreme natuurrampen zijn geen nieuw fenomeen. De frequentie van deze rampen is daarentegen wel drastisch omhoog gegaan. Overstromingen, hittegolven, droogte en watertekort zijn de directe zichtbare effecten van klimaatverandering. Dit heeft onmiddellijke negatieve gevolgen voor de mensenrechten zoals het recht op water en sanitaire voorzieningen, voedsel, gezondheid en huisvesting. Voor de Westerse wereld blijft het vaak bij rapportages en statistieken. Daarentegen betalen de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering de hoogste prijs. Woon je op het platteland in Nigeria en heeft het niet geregend, dan staat er ’s avonds geen eten op tafel. Woon je in een kleine stad in Laos waar wilde dieren jouw stad hebben verkozen tot nieuwe woonplaats om voedsel te vinden, dan wordt een veilige weg naar school vinden erg lastig. Klimaatverandering heeft niet alleen directe negatieve gevolgen voor de handhaving van de mensenrechten, soms staat het ook lijnrecht tegenover elkaar. Zo is er voor de groeiende wereldbevolking meer energie en meer voedsel nodig, wat gepaard gaat met een hogere CO2 uitstoot.
“Voor de Westerse wereld blijft het vaak bij rapportages en statistieken”
Van mogelijkheden van kapitalisme naar de verantwoordelijkheid van kapitalisme
Beleid van de overheid is in deze klimaatcrisis van essentieel belang, maar sluit vaak niet aan. Klimaatverandering is lange termijn en wereldwijd. Dit maakt het voor politici zeer complex, want zij zijn gericht op de korte termijn en lokaal georiënteerd. De grote bedrijven zijn hier in hun organisatiestructuur eigenlijk beter op afgestemd beargumenteert Feike Sijbesma, CEO van DSM. “De grote corporates zijn wereldwijde spelers en steeds meer georiënteerd op de lange termijn.” Jürgen Maier, CEO Siemens, erkent dit ook: “Waar CEO’s vroeger spraken over de mogelijkheden van kapitalisme, denken wij nu na over de verantwoordelijkheid van kapitalisme.” Om als bedrijf daadwerkelijk gefocust te zijn op de lange termijn is er een grote transitie nodig in de economie, stelt BMW-bestuurslid Peter Schwarzenbauer. “Van een lineaire economie naar een gerecyclede economie, naar een circulaire economie.”
Paul Polman, voormalig CEO Unilever, gaat nog een stap verder en spreekt zijn wens uit voor een regenerative economie: “we moeten naar een systeem waarbij we de grondstoffen die we uit de planeet halen weer teruggeven in originele staat.” Dit ideaal voelt nog ver weg en vooralsnog onbereikbaar. De jonge wereldleiders in Londen zijn echter alles behalve ontmoedigd en geven voormalig premier van Ierland Mary Robinson een staande ovatie wanneer zij zegt: “Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat een man op de maan liep: achieving climate justice is the space race of our times.”
Verder lezen:
Straw by Straw – rietje voor rietje naar een duurzamere wereld
KRUSLI – sociaal ondernemen door een gezond en duurzaam ontbijt
Floating Farm – de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld
Reacties