Even langsgaan bij een vriend, een spontane ontmoeting in de wijk of een kopje koffie bij de buren: het zijn de kleine dingen die soms grote impact maken. Met Vraagelkaar, een van de deelnemers aan het ImpactPlus groeiprogramma 2019, brengt initiatiefneemster Janet Turkstra mensen bij elkaar in de strijd tegen eenzaamheid. “Een ontmoeting kan zoveel betekenen.”
Waardevolle stappen
“Ik besloot mee te doen aan ImpactPlus omdat ik graag een volgende stap wil zetten. Het groeiprogramma voorziet je van nieuwe handvatten waarmee ik het concept van Vraagelkaar verder kan ontwikkelen. Dat varieert van marketing vraagstukken tot het meetbaar maken van je impact. Daarnaast heb je veel aan de andere sociale ondernemers. Alle deelnemers helpen elkaar, er heerst geen competitieve sfeer. Ik ben zelfs al een paar samenwerkingen aangegaan. Heel waardevol dus.”
Een betekenisvolle beweging
“Ik adviseerde organisaties tijdens fusies en verandertrajecten. Langzaam voelde ik mij hier steeds minder prettig bij. Ik wilde mijn hart volgen, iets bijdragen en anderen in hun kracht zetten. Ik begon kleinschalig. Toen was het doel al om mensen bij elkaar te brengen en betekenisvolle ontmoetingen te faciliteren. Dat is het anno 2019 nog steeds. Al is de beweging inmiddels op veel verschillende plekken aanwezig.”
“Op onze website kunnen leden een oproep plaatsen of activiteiten delen die zij graag zouden willen ondernemen. Het is heel divers. Van tachtigers die een kopje koffie willen drinken in de zon of een fietstocht willen maken tot buurtbewoners die wat willen betekenen voor een ander. Alles draait om gelijkwaardige vriendschap.”
“Alles draait om gelijkwaardige vriendschap”
Over ImpactPlus
ImpactPlus is een initiatief van Achmea Foundation. In een Groeiprogramma helpen zij sociaal ondernemers in zorg en welzijn met de professionalisering van hun onderneming en het vergroten van hun maatschappelijke impact.
Opbloeien
“Ik merkte dat hulp zelden gelijkwaardig is. Er is vaak sprake van iemand die een dienst verleent en iemand die wordt geholpen. Het gevoel dat iemand je komt ‘redden’ haalt een mens uit zijn kracht. De drempel om hulp te vragen wordt dan ook steeds groter. Vraagelkaar gaat uit van gelijkwaardigheid. Mensen ontmoeten elkaar op laagdrempelige wijze. Ze bloeien weer op en er ontstaan echte vriendschappen. Zoals Gerrie die via Vraagelkaar een dierbare vriendin vond: Truus. Ze gingen samen fietsen en Rummikub spelen. Toen Gerrie ernstig ziek bleek, trok Truus haar er doorheen. Inmiddels hebben de dames via Vraagelkaar een heuse ‘meidenclub’ die wekelijks bijeenkomt om spelletjes te doen.”
“Impact zit hem vaak juist in de kleine dingen. Het uitwisselen van betekenis maakt mensen gelukkig. Uiteindelijk is dat vooral waar het bij Vraagelkaar om draait. We zitten nu al op verschillende plekken in het land – zoals onder meer in Den Haag, Lelystad en Dronten – maar ik hoop dat we straks overal zichtbaar zijn. Zodat we door heel het land kunnen bijdragen aan betekenisvolle ontmoetingen.”

Verder lezen:
IMOVE: Dans als swingend middel voor inclusiviteit en welzijn
ImpactPlus: Hoe positioneer je je sociale onderneming in de markt?
Reacties